Taloussanomat Elisa Eastway Helsingin OP Accenture S-ryhmä Kemira Helsingin Sanomat
Etusivu
Suomi
Svenska
English
Klassinen musiikkiHuvilaTeatteri, tanssi, sirkuselokuvaLapset
JuhlakonsertitArt goes kapakkaFlowRunokuustageViapori JazzTaiteiden yö
Kaikki esityksetAakkosjärjestyksessäPäivämäärän mukaan
Eväitä ekakertalaisille – vinkkejä ensi kertaa klassisen musiikin konserttiin saapuvalle
Helsingin juhlaviikot haki toukokuussa 200 klassisen musiikin ekakertalaista lehti-ilmoituksilla, netissä ja Facebookissa. Hakemuksia tuli yli tuhat. 200 onnekasta ekakertalaista on nyt valittu hakijoiden joukosta.

Tutustu ekakertalaisten antamaan palautteeseen
Lataa tästä Finlandia-talossa 29.8. otettu ekakertalaisten ryhmäkuva

Juhlakonsertti järjestetään Finlandia-talossa 29. elokuuta. Konsertoimassa Radion sinfoniaorkesteri Sakari Oramon johdolla. Lue lisää konsertin ohjelmasta tästä.

Tarjoamme ekakertalaisille eväitä tulevaan koitokseen: Olemme pureskelleet valmiiksi klasarikonsertin neitsyitä askarruttavia kysymyksiä ja etsineet niihin vastauksia. Lisäksi tarjoamme pukeutumisvinkkejä alan asiantuntijalta, toimittaja ja muotitaituri Jaakko Seliniltä. Katso Jaakko Selinin pukeutumisvinkki-video tästä.

Viulistit Elina Vähälä ja Pekka Kuusisto puolestaan valottavat Sibeliuksen viulukonserton taustaa, konserttiin valmistautumista ja konserttikokemusta. Katso viulistien videotervehdys tästä.

KOOTUT KONSERTTIVINKIT

Mitä Finlandia-taloon pistetään päälle? Puku vai farkut?
Pukeutumisessa ei Suomessa olla kovin tarkkoja. Konserttipukeutumisen kirjo vaihtelee siisteistä arkivaatteista pukuun.

Milloin paikalle tulisi saapua?
Konserttipaikalle kannattaa saapua hyvissä ajoin, mielellään noin puoli tuntia ennen esityksen alkua. On kohteliasta saapua konserttiin ajoissa ja yleinen käytäntö onkin, että esityksen alettua saliin ei pääse ennen seuraavan teoksen alkua.

Mistä tiedän, milloin saliin mennään?
Konserttisaliin siirrytään, kun summeri soi. Myös väliajan jälkeen väliaikasoitto tai summerin ääni ilmoittaa konsertin jatkumisesta.

Porukkaa on lavalla paljon. Kuka on kuka?
Koko orkesteri tulee lavalle vähitellen. Tämän jälkeen saapuu kapellimestari yksin tai illan solistin kanssa.

Orkesterin keskeinen henkilö on konserttimestari - lavan etuosassa lähinnä kapellimestaria istuva viulisti. Hän päättää viulujen jousituksista ja muista soittamisen teknisistä yksityiskohdista ja johtaa orkesterin viritystä ennen harjoituksia tai konserttia. Konserttimestari toimii myös koko orkesterin edustajana ja siksi kapellimestari yleensä kättelee häntä tultuaan lavalle.

Ovatko jo ensimmäiset orkesterin äänet osa konserttia? Kuulostavat kummalta…
Ennen varsinaista esityksen alkua orkesteri virittää soittimiaan. Tämä on konsertin alkamisen hetki.

Mitä kapellimestari oikeastaan tekee?
Kapellimestari on esityksen taiteellinen johtaja, joka vastaa esitettävän teoksen tulkinnasta. Kapellimestarin vastuulla on myös orkesterin harjoittaminen esitystä varten.

Kapellimestarin heiluvat kädet ilmoittavat muusikoille muun muassa kappaleen tempon ja äänenvoimakkuuden vaihtelut. Lisäksi kapellimestarin koko vartalon liikkeet ja kasvojen ilmeet muodostavat kokonaisuuden, joka auttaa muusikoita ja yleisöä hahmottamaan sävellyksen rakenteen ja tunnesisällön.

Voiko kotiin ottaa muistoksi valokuvia?
Konserttia ei saa taltioida millään tavalla. Myös kännykät pidetään tietenkin suljettuina. Yle lähettää konsertin suorana ja yleensä myös uusintana myöhemmin.

Milloin saa taputtaa?
Kapellimestarin saapuessa lavalle taputetaan. Kappaleiden osien välissä ei taputeta vaikka soitossa lyhyt tauko onkin. Kappaleen päätyttyä saa sitten osoittaa mielipiteensä teoksesta raikuvin aplodein ja vaikka bravo-huudoin, jos siltä tuntuu.

Vieressä istuvalle olisi kiva kommentoida tunteita. Voiko kuiskailla?
Esityksen aikana tulisi olla hiljaa. Kuiskailua, hyräilyä, rytmikkäästi naputtamista yms. pitäisi välttää. Näin annetaan orkesterille työrauha ja kanssakuulijoille mahdollisuus nauttia konsertista. Käsiohjelmaa on toivottavaa selata hiljaa sivuja rapistelematta. Pienieleinen äänetön eläytyminen on toki sallittua!

Mitä jos yskä yllättää?
Kurkkupastilli kannattaa pitää valmiina taskussa, ei vetoketjun takana laukussa. Myös nenäliina voi olla hyvä pitää hihassa, josta sen voi helposti napata vaimentajaksi yskäpuuskan sattuessa.

Voiko esityksestä lähteä kesken vessaan?
Esitystilasta poistuminen kesken esityksen ei ole toivottavaa. Paikallaan istumiseen kannattaa varautua jo ennen esitystä. Jos salista on kuitenkin lähdettävä, se tulisi tehdä mahdollisimman nopeasti ja äänettömästi.

Mitä väliajalla tehdään?
Väliaika kestää noin 20 minuuttia. Istumisen jälkeen on hyvä ottaa muutama askel ja käydä vaikka ulkona. Finlandia-talon lämpiöstä voi ostaa virvokkeita, leivonnaisia ja myös kuohuviiniä ja konjakkia. Saliin juomia ei saa viedä.

Tuleeko encore?
Jos loppuaplodit ovat tarpeeksi pitkät ja kuuluvat on mahdollista, että kuullaan vielä ylimääräinen numero. Yleensä se on osa jo kuullusta ohjelmasta, mutta toisinaan myös ohjelmaan kuulumaton teos.
 
MediaYritysmyyntiKumppanitTietoa juhlaviikoistaYhteystiedotPalaute